Thuis sporten! Corona is nog lang niet weg

uit onze blog

Het coronavirus is de laatste tijd flink opgelaaid. Helaas. De nieuwe maatregelen die de overheid daarom heeft opgelegd, raken ook de georganiseerde sport. Bij veel sportscholen moet je al reserveren en het is nog maar de vraag hoe lang binnen sporten nog mag. Daar komt nog bij dat veel mensen bewust de sportschool niet meer bezoeken door besmettingsgevaar. Dat is jammer, maar nog altijd geen reden om niet te sporten. Sporten kan overal, dus ook thuis. Misschien zie je geen mogelijkheden om thuis te sporten, dat kan heel goed. Daarom willen we jou graag op weg helpen.

Thuis sporten, hoe dan?

Of je nu klein of groot woont, ruimte om te bewegen is er altijd. Voor veel simpele én zeer effectieve oefeningen heb je niet meer dan twee vierkante meter nodig. Maak een trainingsschema met oefeningen die je dagelijks afwerkt. Begin rustig met weinig herhalingen en bouw dit langzaam op. Oefeningen die eenvoudig zijn, maar die zowel jouw spieren als jouw cardio een boost geven, zijn bijvoorbeeld burpees, push ups en sit ups. Volg op met squats, jumping jacks en sluit af met een plank. Deze zes oefeningen hebben nauwelijks ruimte nodig, kosten weinig tijd en geven jou een full-body-workout. Bovendien hoef je er niets voor in huis te halen, want je traint met je eigen lichaamsgewicht.

Met of zonder hulpmiddelen?

Voor de afwisseling is het prettig om af en toe wat hulpmiddelen te gebruiken tijdens het trainen. Klein fitnessmateriaal draagt bij aan gevarieerder trainen, zonder dat het veel ruimte in beslag neemt. Denk hierbij aan iets simpels als een springtouw, weerstandsbanden, een gewichtsvest of een kettlebell. En voor yoga heb je slechts een mat nodig, die kun je vast wel ergens kwijt.

Wil je niet investeren in hulpmiddelen? Geen punt. Kijk eens om je heen en ontdek dat jouw huis al die tijd een sportschool was. Gebruik de onderste traptrede voor extra intensieve push ups. En als je dan toch bij de trap in de buurt bent; ren hem op en af. Doe dit tien keer, neem een minuut rust en herhaal dit. Een muur vraagt natuurlijk om een wall sit en een eetstoel leent zich uitstekend voor dips om je triceps te trainen.

Ben je meer een buitenmens? Perfect. Buiten sporten is lekker en gezond. Een bootcamp in de buitenlucht is erg populair. Daarbij sport je in een groep op veilige afstand van elkaar. Hardlopen is ook een optie. Begin rustig volgens een verantwoord schema en voordat je het weet, heb je er een hobby bij.

Blijf sporten

Binnen of buiten, met of zonder hulpmiddelen; het doet er natuurlijk niet toe. Het belangrijkste is dat je blijft sporten. Zeker als je een zittend beroep hebt, veel computerwerk hebt en ook online bijvoorbeeld gamet of zelfs gokt zoals het inmiddels pupulaire Bonanza Megaways slot. Kom elk uur van je stoel af voor wat beweging. Nu thuiswerken de norm is, zal niemand je vreemd aankijken als je om een uur of negen wat squats en push ups doet. En als je daarnaast een aantal vaste sportmomenten in de week hebt, ben en blijf je goed bezig.