Ga je hardlopen of wandelen? Wat past er bij jou?

uit onze blog

Bij het kiezen tussen hardlopen en wandelen rijst vaak de vraag: wat is beter? Beide activiteiten bieden unieke voordelen, afhankelijk van je doelen en voorkeuren.

Wat zijn de voordelen van hardlopen?

Hardlopen is een intense vorm van cardiovasculaire oefening. Het verhoogt je hartslag aanzienlijk en helpt bij het verbeteren van je algehele conditie. Hardlopen versterkt je hart, verbetert de bloedsomloop en verhoogt je uithoudingsvermogen.

Voordelen van hardlopen:

Wandelen is een ondergewaardeerde krachtpatser 🙂

Hoewel wandelen vaak als minder intensief wordt beschouwd, heeft het tal van voordelen die niet over het hoofd mogen worden gezien. Wandelen is een low-impact oefening, wat betekent dat het minder belastend is voor je gewrichten. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus.

Voordelen van wandelen:

 • Gemakkelijk in te passen in je dagelijkse routine: Wandelen kan bijna overal en op elk moment worden gedaan, zonder speciale uitrusting.
 • Lagere kans op blessures: Wandelen is minder belastend voor het lichaam, waardoor de kans op blessures kleiner is.
 • Effectief voor gewichtsverlies: Veel mensen vragen zich af: “Val je af van wandelen?” Het antwoord is ja, vooral met een goed afvallen wandelen schema. Door regelmatig te wandelen en je calorie-inname te beheren, kun je effectief gewicht verliezen.
 • Verbeterde mentale gezondheid: Net als hardlopen kan wandelen helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van je humeur.

Afvallen met wandelen?!

Voor degenen die willen afvallen, is wandelen een toegankelijke en effectieve optie. Een goed afvallen wandelen schema kan je helpen je doelen te bereiken zonder de intense inspanning die hardlopen vereist. Hier is een eenvoudig schema om mee te beginnen:

 • Week 1-2: Wandel 30 minuten per dag, vijf dagen per week. Houd een stevig tempo aan waarbij je nog kunt praten, maar niet kunt zingen.
 • Week 3-4: Verhoog je wandelingen naar 45 minuten per dag, vijf dagen per week. Probeer één van de dagen een heuvel op te wandelen of op een helling te lopen.
 • Week 5-6: Wandel 60 minuten per dag, vijf dagen per week. Voeg variatie toe door intervaltraining te doen: wissel tussen 3 minuten stevig wandelen en 1 minuut snel wandelen.

Door consistent te wandelen en je voeding in de gaten te houden, kun je effectief calorieën verbranden wandelen en je gewichtsverliesdoelen bereiken.

Hoe kun je Calorieën verbranden met wandelen?

Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het wandelen hangt af van verschillende factoren, zoals je gewicht, snelheid en de duur van de wandeling. Gemiddeld verbrand je ongeveer 100 calorieën per kilometer, maar dit kan variëren.

Factoren die calorieverbranding beïnvloeden:

 • Snelheid: Sneller wandelen verbrandt meer calorieën. Probeer je tempo geleidelijk op te voeren.
 • Heuvels en hellingen: Wandelen op een helling verhoogt de intensiteit en calorieverbranding.
 • Gewicht: Mensen met een hoger lichaamsgewicht verbranden meer calorieën bij dezelfde activiteit.

Dus wat kies jij?

Het kiezen tussen hardlopen en wandelen hangt af van je persoonlijke doelen en voorkeuren. Hier zijn enkele overwegingen om je te helpen beslissen:

 • Afvallen: Als je snel gewicht wilt verliezen, kan hardlopen effectiever zijn vanwege de hogere calorieverbranding. Echter, wandelen met een goed schema kan ook effectief zijn, vooral als je het combineert met een gezond dieet.
 • Blessuregevoeligheid: Als je blessuregevoelig bent of last hebt van gewrichtspijn, is wandelen de betere optie vanwege de lagere impact.
 • Tijd: Hardlopen kan je fitnessdoelen sneller bereiken vanwege de intensiteit, terwijl wandelen meer tijd kan vergen, maar gemakkelijker in je dagelijkse routine past.

Beide activiteiten bieden talloze voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. Het belangrijkste is om een vorm van beweging te kiezen die je leuk vindt en waar je je goed bij voelt, zodat je het op de lange termijn kunt volhouden.

Of je nu kiest voor de intensiteit van hardlopen of de toegankelijkheid van wandelen, beide kunnen je helpen een gezonder en actiever leven te leiden.