Waarom jouw voeten pijn doen na het hardlopen

uit onze blog

Veel hardlopers hebben er nog wel eens last van: pijnlijke tenen na het rennen. Vaak zijn deze pijnlijke tenen niet heel schadelijk maar vooral vervelend. Tóch kan het handig zijn om hier tijdig iets aan te doen, vaak zijn er relatief makkelijke oplossingen. Daarnaast is voorkomen altijd beter dan genezen en het risico op vervelende complicaties houden wij graag zo laag mogelijk.

Peesontsteking

Een veel voorkomende kwaal onder hardlopers is pijn bij de achillespees. Tijdens het lopen trekt je achillespees veel samen, waardoor deze veel te verduren krijgt. Als je hier te lang mee doorloopt kun je een blessure krijgen waardoor je tijdelijk moet stoppen met hardlopen. Om jouw achillespees voor te bereiden op jouw run kun je enkele rek- en strekoefeningen uitvoeren voor je gaat rennen. Heb je toch last van je achillespees? Wacht dan met het hervatten met je training nadat de pijn weg is. Bouw het hardlopen rustig weer op en begin met lopen op een vlakke ondergrond en houd je paslengte klein.

Voetschimmel

Tijdens het hardlopen zullen jouw voeten waarschijnlijk goed zweten. Daar hoeft niks mis mee te zijn, maar het betekent wel dat je moet opletten. Door de vochtigheid bij jouw voeten kan je huid op den duur gaan irriteren. Dit kan gaan jeuken en een pijnlijk gevoel geven, iets wat je gemakkelijk kan voorkomen. Zorg tijdens het hardlopen dat je schone, droge sokken draagt. Het liefst sokken van katoen. Katoen is namelijk een stof die voldoende lucht door laat. Let bij de aanschaf van hardloopschoenen er ook meteen op dat de schoenen voldoende lucht doorlaten.

Teennagels

Jouw tenen hebben veel te verduren tijdens het hardlopen. Ingegroeide teennagels, blauw geworden teennagels of zelfs loslatende teennagels. Niet heel prettig. De kans om hier last van te krijgen kun je gemakkelijk verkleinen door de juiste schoenen en sokken te dragen. Zorg ervoor dat jouw schoenen en sokken goed passen. Zo voorkom je onnodige wrijving bij jouw tenen. Mocht je toch last krijgen van bijvoorbeeld een blauwe of ingegroeide teennagel? Dan is het verstandig om er een professional naar te laten kijken. Bijvoorbeeld de medisch pedicure in Apeldoorn.

Blaren

Blaren worden vaak veroorzaakt door verkeerde schoenen of sokken. Door een wrijving tussen de buitenste huidlagen, kun je blaren krijgen. Blaren kun je het beste met rust laten, en zelf laten genezen. Goed ontsmetten is normaal gesproken voldoende.