Wil jij de triatlon afleggen als een echte olympiër? In dat geval is een goede voorbereiding cruciaal! Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat een triatlon uit drie onderdelen: wielrennen, hardlopen en zwemmen. Door de diversiteit aan onderdelen is het belangrijk om verschillende spiergroepen te trainen. Een goede conditie alleen is niet voldoende om een puike prestatie neer te kunnen zetten tijdens een triatlon. Veel sporters hebben een lichte voorkeur voor een of twee van de onderdelen die bij een triatlon moeten worden afgelegd. Wat zijn jouw favoriete onderdelen van de triatlon?

Aan de slag met het opbouwen van je conditie

Een triatlon afwerken begint bij het opbouwen van een goede basisconditie. Je hebt deze conditie immers voor ieder van de drie onderdelen van een triatlon nodig. Het opbouwen van je conditie doe je door regelmatig een stukje te hardlopen, door cardio trainingen te volgen in de sportschool, enzovoorts. Loop niet alleen hard, maar combineer dit type training met het wielrennen en zwemmen. Bij wielrennen is het belangrijk om niet alleen je basisconditie verder te verbeteren, maar ook om zitvlees op te bouwen. Zonder zitvlees zal je al snel een nare pijn voelen tijdens het wielrennen bij een triatlon.

Zorg voor een sterke romp bij een triatlon

Naast een goede basisconditie is ook een sterke romp cruciaal. Een stabiele romp creëer je door regelmatig buik- en rugspieren te trainen. Doe dit bij voorkeur tweemaal per week, net na een hardloop- of fietstraining. Je spieren zijn op dat moment warm, wat de kans op blessures verkleint. Naast de mogelijkheid om de buik- en rugspieren thuis te trainen, kun je hiervoor ook de sportschool bezoeken. Het bezoek aan een sportschool biedt je de mogelijkheid om ook verschillende andere spiergroepen te trainen die bij een triatlon goed van pas komen.

Spiergroepen trainen in de sportschool

Onder meer Basic-fit heeft een groot aantal sportscholen in Nederland. Breng een bezoek aan de sportschool in Eindhoven, Rotterdam of bijvoorbeeld Den Haag om verzekerd te zijn van voldoende apparaten. Zo hoef je niet te wachten tot een andere sporter klaar is en heb je de mogelijkheid om alle spiergroepen te trainen. Bij een triatlon is het belangrijk om de focus te leggen op je beenspieren. Deze komen bij ieder van de drie onderdelen van een triatlon van pas. Ook de ontwikkeling van je armspieren kan helpen om de triatlon sneller af te leggen. Pas op dat je de spiermassa niet te snel op laat lopen! Het maakt onnodig zwaar.