Nederland is al sinds jaar en dag toonaangevend in het kickboksen. Deze sport is afkomstig uit Japan en ook uit de V.S. Het Kickboksen bestaat uit een combinatie van stoten en trappen, de trappen zijn afkomstig uit karate,taekwondo en Muay-Thai.

De meeste trap technieken zijn afkomstig uit het Muay-Thai, omdat daar buiten de techniek de nadruk ook ligt op het zo hard mogelijk uitvoeren van de trappen. Bij taekwondo en karate ligt de nadruk meer op het scoren van punten, met uitzondering van het Kyokushin karate dat ook full contact is.

Kickboks Systemen

Er bestaan verschillende systemen in het kickboksen, bij het Amerikaanse full contact zijn bijvoorbeeld geen low-kicks toegestaan, er mag naar het bovenlichaam en het hoofd worden getrapt. Het kickboksen zoals dat in Nederland gebeurd is meer afgeleid van het Muay-Thai. Hier zijn lowkicks wel toegestaan en zijn knieën naar het lichaam en het hoofd vaak toegestaan (afhankelijk van de bond).

K-1

Tegenwoordig word er overwegend op K-1 regels gevochten, wat inhoud dat er in plaats van 5×3 minuten rondes, over 3×3 minuten. rondes word gevochten. Net zoals in alle overige systemen zijn de Nederlanders uitermate bedreven in het K-1 systeem. Bij de zwaargewichten zijn de Nederlanders dominant en zijn sinds het ontstaan van de K-1 top-leveranciers van kampioenen. Al 13 keer is het een Nederlander geweest die aan de haal is gegaan met de K-1 grand prix eindzege waar ieder jaar in december om gevochten wordt in Japan. De kampioenen Hoost(4x), Aerts(3x), Bonjanski(3x) en Schilt(3x), zijn inmiddels levende legendes in Japan.

Ook in 2009 is de inbreng vanuit Nederland groot. Het gros van de finalisten van dit jaar zijn Nederlanders, of komen uit voor een Nederlandse gym. Bonjanski, Schilt, Zimmerman, Overeem, Hari (Marokko/Nederland) zijn allemaal geschoold in Nederland. Andere finalisten als Karaev en LeBanner bereiden zich voor op de finale in een Nederlandse gym.

Daarbij vecht de inmiddels legendarische Peter Aerts een reserve partij, dit maakt hem indirect ook nog tot een kanshebber.

K-1max

Ook in de lagere gewichtsklasse van K-1, de K-1max (-70kg) zijn de Nederlanders succesvol. Andy Souwer ging al 2 keer aan de haal met de eindzege, daarbij heeft hij ook nog 2 verloren finales gevochten, de laatste tijdens de editie van dit jaar (2009). De tweede succesvolle Nederlander in deze klasse is Albert Kraus die éénmaal met de eindzege aan de haal is gegaan. Het ziet er ook hier naar uit dat het wel goed zit met de Nederlandse inbreng de komende jaren met vechters als Niecky Holzken en anderen die hard bezig zijn met het maken van hun opmars in de K-1 max klasse.

Kickboksen Nederland

Nederland heeft een rijke historie in het kickboksen, met klinkende namen als Rob Kaman, Ernest Hoost, Peter Smit (r.i.p.), Peter Aerts, Remy Bonjanski, Luc Verheije, Ivan Hippolyte, en vele andere topnamen zijn we een grote kickboksnatie en zoals het er nu naar uit ziet zal dat nog een lange tijd zo blijven.

Het kickboksen in Nederland leeft, met organisaties als It’s Showtime, Beast of the East, Slamm (full muay-thai/k-1), Rings en andere organisaties die volop bezig zijn met het organiseren en promoten van de sport.