Er is een grote vraag naar vechtsportlessen. De wereld van de full contact vechtsporten is populair vooral bij jonge jongens. Belangrijk is dat er voldoende toezicht is op de kwaliteit van de leraren en de lichamelijke veiligheid van de jonge sporters.
Belang
Verschillende onderzoeken bevestigen dat het beoefenen van een vechtsport een maatschappelijke waarde kan hebben. Veel kinderen vinden vechtsport leuk en gaan sporten terwijl ze dat anders niet zouden doen. Het is een sport met een stoer imago en dat trekt jongens. Angstige en onzekere kinderen kunnen meer zelfvertrouwen krijgen. Agressieve kinderen kunnen hun agressie beter leren reguleren. Maar dan moeten de kinderen wel een goede training krijgen om de basisprincipes van de vechtsport; zelfbeheersing en discipline aan te leren.
Muay Thai-kickboksen en Free fight
De oosterse vechtsport muay thai-boksen is één van de hardste onder de vechtsporten. Behalve de gebruikelijke bokstechnieken zijn veel handelingen toegestaan: elleboogstoten, knietrappen tegen het hoofd en trappen in het kruis. Free fight, een mengvorm van verschillende vechtdisciplines lijkt op het muay thai-boksen. Evenals bij het muay thai-boksen zijn tijdens free fights veel technieken geoorloofd. Alleen kopstoten, trappen of stoten naar het kruis, vuistslagen en krabben of bijten zijn verboden. De geïnstitutionaliseerde sporten zoals judo, karate en boksen staan echter in de schaduw wat betreft fysiek toegestaan is.
Blessures
Blessures komen voor bij vechtsporten.
Deze sporten onderscheiden zich van voetbal en tennis omdat het juist de
bedoeling van de sport is om iemand knock-out te slaan. Vechtsporters kunnen op
latere leeftijd last krijgen van de talloze littekens op hun hersenen.
Verschillende geheugen- en karakterstoornissen kunnen optreden, zoals
vergeetachtigheid en apathie. Volgens kenners is Muay thai- en kick-boksen
gevaarlijker dan free fight. Bescherming wordt gegeven door scheenbeen
beschermers en een bitje
voor het gebit en de kaak.
K1 is een gemixte vechtsport die technieken gebruikt van onder andere
Thaiboksen, karate, kungfu, kickboksen en taekwondo. De K-1 werd gesticht
door Kazuyoshi Ishii, een voormalig karateka. Jaarlijks wordt sinds 1993 in
Japan de World Grand Prix gehouden. Acht beste vechters strijden dan om een
wereldtitel. Nederland is één van de best scorende landen.