Of het nu een trend of een bewuste keuze is, steeds meer mensen stoppen met boter, kaas en eieren en kiezen voor een veganistische lifestyle.
Daaronder veel sporters, niet in de laatste plaats aangewakkerd door de onlangs gelanceerde Netflix-documentaire The Change Makers waar topsporters in aan het woord komen die vertellen over hun plantaardige voedingspatroon.
Volgens velen een eyeopener. En zeker als grote atleten aan het woord komen zoals Arnold Schwarzenegger, formule 1-coureur Lewis Hamilton, voormalig American football-speler Lou Smith, en tennisser Novak Djokovic. Zij vertellen over hun dieet dat volledig op plantaardige voeding is gebaseerd.
Wat is veganistisch?
Eerst maar eens de term veganistisch. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) is ‘vegan-lifestyle’ een levensstijl waarbij wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.
Het gaat daarmee een stap verder dan louter geen vlees eten, wat vegetariërs doen. Het aantal veganisten groeit in Nederland. In 2016 waren het ongeveer vijftigduizend. Nu zijn het er 127.000.
Je voelt je er fitter door
Sommigen zien het als een trend, anderen kiezen er bewust voor. Alle milieuproblematiek en dierenleed nemen ze mee in hun overweging. Bovendien lijkt het een gezonde manier van eten en leven te zijn. Het zou je cholesterol en bloeddruk verlagen en je zou er een stuk fitter van worden en -blijkt uit bovenstaande- bijdragen aan topprestaties.
Ook overstappen op een veganistische levensstijl? Volgens experts is de stap makkelijker te maken als je de gerechten die je normaal eet, eerst op een eenvoudige manier veganistisch maakt. Het dierlijke product laat je achterwege en vervangt dit door een plantaardig product.
Vervang bijvoorbeeld in de spaghettisaus de gehakt door tomaatjes of champignons. De kaas die je er over strooit is vegan Parmezaanse kaas. Of maak aardappelpuree met sojamelk aan. Vervang de melk of eieren in een beslag door banaan, vocht van kikkerwetten of appelmoes.
Let erop dat je voldoende vitamine binnen krijgt
Het wordt niet aangeraden direct de hele week op vegan over te stappen als je er wat moeite mee hebt. Dan houd je het ook niet vol. Begin met een dag in de week en bouw dit uit. Ga gewoon met je Ted Baker tas naar de super en in plaats van vlees koop je meer groenten.
Volgens het Voedingscentrum let je vooral op of je genoeg ijzer, vitamine B1, B2 en B12 en eiwit en calcium binnen krijgt. Die moet je dus ergens anders vandaan halen dan uit dierlijke producten. Wie voldoende groenten en fruit eet en noten, komt al een heel eind. Voedingssupplementen zijn heus niet direct nodig. Dat wordt mogelijk anders als je aan topsport doet, maar dan heb je sowieso meer voedingsmiddelen nodig.
Een aantal tips
- Eiwit, ijzer, B1 en B2 haal je uit peulvruchten (bonen, linzen en erwten), tofu en tempé, noten, pitten en zaden, vegetarische balletjes en burgers.
- Calcium en B12 haal je uit plantaardige alternatieven voor melkproducten bijvoorbeeld, zoals sojadrank. Ook in groenten, noten en peulvruchten zit calcium. Daar moet je dan wel flink wat van eten om aan je dagelijkse benodigde hoeveelheid te komen. Waar veel calcium inzit? In bijvoorbeeld spinazie, amandelen en kidneybonen.
- Neem vitamine B12 pillen of sojadrank en vegetarische producten met toegevoegd vitamine B12.
- Volkoren graanproducten bevatten veel eiwit die belangrijk is om als veganist te nemen.
- In ‘gewoon’ brood zit jodium ofwel gejodeerd bakkerszout. Een belangrijke voedingsstof. In veel biologisch brood zit dat vaak niet. Daar moet je rekening mee houden.
Je leven gaat heus niet helemaal over de kop
Volgens veganisten is het allemaal net zo lekker en vooral voedzaam als eten met vlees. En als je dagelijks met je laptoptas 17 inch of je laptoptas 15 6 inch naar het werk gaat, kun je ook prima een veganistische lunch meenemen. Het leven gaat heus niet helemaal over de kop als je vegan gaat eten.