Dit kun je het beste eten voor dat je gaat hardlopen

uit onze blog

Bij hardlopen draait alles om timing en voeding. Wat je eet vóór het hardlopen kan een groot verschil maken in je prestaties en hoe je je voelt tijdens de run. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen energie en comfort, zodat je niet met een volle maag loopt, maar wel genoeg brandstof hebt.

Een goede vuistregel is om complexe koolhydraten, een beetje eiwit en een klein beetje vet te eten. Denk aan havermout met een beetje fruit, een banaan met pindakaas, of een volkoren boterham met honing. Deze opties geven je langdurige energie zonder je maag te zwaar te belasten.

Wat eet je als je gaat hardlopen in de ochtend?

Ochtendlopers hebben een unieke uitdaging: weinig tijd om te eten en het risico van een lege maag. Als je direct uit bed de deur uit gaat, is het verleidelijk om niets te eten. Toch is een klein beetje brandstof essentieel, vooral als je langer dan 30 minuten gaat rennen.

Een lichte snack zoals:

  • een halve banaan
  • een handje gedroogd fruit
  • en een kleine smoothie kan wonderen doen.

Zorg ervoor dat het iets licht verteerbaars is, zodat je maag niet van streek raakt. Als je wat meer tijd hebt, is een klein kommetje havermout of een energiereep ideaal.

Wat eten voor andere sporten?

Het maakt niet uit welke sport je beoefent, de basisprincipes van voeding blijven hetzelfde. Je lichaam heeft koolhydraten nodig voor energie, eiwitten voor spierherstel en een klein beetje vet om je verzadigd te houden. Een paar uur voor je training kun je een grotere maaltijd eten, zoals een salade met kip en quinoa of een pastagerecht met groente.

Als je dichter op je training eet, kies dan voor een lichtere snack. Denk aan yoghurt met wat bessen, een appel met amandelen, of een plakje volkoren brood met avocado. Drink ook genoeg water om gehydrateerd te blijven.

Wat eet je voor een halve marathon?

Een halve marathon vereist meer voorbereiding en strategische voeding.

Het begint de avond ervoor met een koolhydraatrijk diner.

Denk aan volkoren pasta, rijst, of zoete aardappelen, gecombineerd met magere eiwitten zoals kip of vis en veel groenten.

Op de ochtend van de race is een uitgebalanceerd ontbijt cruciaal. Havermout met banaan en een scheutje honing, een bagel met pindakaas, of een smoothie met fruit en yoghurt zijn allemaal goede keuzes. Zorg ervoor dat je ongeveer 2-3 uur voor de start eet, zodat je lichaam genoeg tijd heeft om te verteren.

Tijdens de race zelf is het belangrijk om regelmatig kleine hoeveelheden koolhydraten in te nemen. Energiegels, sportdrankjes of zelfs een paar stukjes fruit kunnen je helpen om je energie op peil te houden.

Wat eet je na het sporten?

Na je workout is herstel de sleutel. Je spieren hebben eiwitten nodig voor herstel en koolhydraten om je energiereserves aan te vullen. Binnen 30 minuten na je training is het ideaal om een herstelmaaltijd te nemen.

Een smoothie met proteïnepoeder, een sandwich met kip en avocado, of een kommetje Griekse yoghurt met noten en honing zijn uitstekende keuzes. Vergeet niet om veel water te drinken om je vochtbalans te herstellen.

Tot slot, luister altijd naar je lichaam. Wat werkt voor de een, werkt misschien niet voor de ander. Experimenteer met verschillende voedingsmiddelen en timing om te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Zo haal je het meeste uit je hardlooptrainingen en andere sportactiviteiten.

Happy running!