Zoals eigenlijk bij alles kun je ook bij de sport in Nederland van een positieve ontwikkeling spreken. Steeds meer mensen vinden sporten in verband met hun gezondheid belangrijk. Gelukkig sporten om deze reden ook steeds meer mensen.
Niet alleen gewoon privé of recreatief, maar ook in verenigingsverband zie je een toename van het aantal sporters. Bewegen, lichaamsbeweging, sporten en een gezonde levensstijl worden meer en meer kernbegrippen in onze maatschappij. De toename van sporters die zich aansluiten bij een sportvereniging zal de komende jaren zeker aanhouden en hoogstwaarschijnlijk vergroten.
Ruimte
Is er wel ruimte om te groeien en om deze toename aan te kunnen? Dat hangt natuurlijk af van de capaciteit van de vereniging. Als er meer mensen komen sporten zal er ook meer behoefte zijn aan velden om te trainen of wedstrijden te spelen. Een andere optie is, omdat ook de kwaliteit van de bestaande natuurgras sportvelden achteruit zal gaan in verband met intensiever gebruik, kunstgras aan te leggen in plaats van natuurgras velden.
Noodzaak?
Aan de ene kant kan het dus noodzaak zijn om op sport kunstgras te gaan spelen, bijvoorbeeld geen ruimte meer maar wel behoefte aan meer capaciteit, aan de andere kant kan kwaliteitsverbetering de reden zijn om kunstgras sportvelden aan te gaan leggen. De meningen blijven verdeeld. Zeker in de voetbalwereld. Feit is dat steeds meer sportverenigingen kunstgras kopen. De speelcapaciteit kan worden verhoogd en je kunt er eigenlijk altijd op spelen. Dat zijn toch grote voordelen. Bij sporten als hockey en korfbal is kunstgras inmiddels de norm volgens de KNHB en de KNKV. De voordelen kunstgras zijn:
- Ruimtebesparing, wedstrijdveld én trainingsveld in één;
- Verhoging van de capaciteit;
- Zo goed als altijd bespeelbaar;
- Geen limiet aan speeluren;
- Multifunctioneel in te zetten, ook als sportdag voor scholen in de regio;
- Gelijkmatige ondergrond;
- Snel droog en geen vieze sportkleding meer;
- Vaste onderhoudskosten.
Voetballers, voetbalverenigingen en niet te vergeten voetbalsupporters geven de voorkeur aan natuurgras. Kunstgras tapijt wordt weliswaar door de KNVB toegestaan, maar het is bij deze bond niet de norm.
Kunstgras bespaart ruimte. Indien je twee velden, een wedstrijdveld en een trainingsveld, vervangt door één kunstgras sportveld bespaar je achtduizend vierkante meter (een voetbalveld). Met deze ruimte kun je veel doen. Een breder sportaanbod creëren, extra capaciteit creëren of gebruiken voor andere maatschappelijke activiteiten tot zelfs herbestemming.