Moestuintjes zijn natuurlijk hartstikke leuk. Zeker als je je eigen salade kunt maken of geen dure blauwe bessen of aardbeien meer hoeft te kopen. Zaadjes planten of gewoon een plantje kopen. De eerste stap is zo gezet. Maar hoe onderhoud je je moestuin het beste? En hoe zorg je ervoor dat vogels van je bessen afblijven? Hier zijn 4 punten waar je op moet letten als je een moestuin wilt kweken en onderhouden.

Water geven

Het beste geef je plantjes ’s avonds water, zodat het niet meteen verdampt op een warme dag. Jonge plantjes hebben vaak wat meer water nodig om te groeien. Als water diep in de grond zit, zullen je plantjes hun wortels ook zo diep gaan verspreiden. Geef daarom je plantjes elke twee dagen een goede hoeveelheid water.

Ongedierte voorkomen

Een van jouw grootste vijanden zullen slakken zijn. Je ziet ze niet vaak op je plantjes zitten, maar dat doen ze toch zeker. Kleine plantjes worden opgegeten voordat ze een kans krijgen om uit de bloeien. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen, om slakken weg te houden. Je kunt bijvoorbeeld een koperen ring om je plantjes plaatsen. Als je veel plantjes hebt, is dit natuurlijk onbegonnen werk. Ook kun je een lokdoosje maken. Vul een bakje met een restje bruin bier, daar komen ze dan op af in plaats van jouw plantjes. Slakken houden niet van sterk geurende planten zoals lavendel, kattenrug, vingerhoedskruid etc. Plant deze ook gewoon in je moestuin. Dan blijven de slakken liever bij je tuin weg!

Vogels

Vogels zijn gek op bessen, zodra besjes een kleur krijgen zijn ze ook meteen op. Je kunt het beste je aardbeien en bessen beschermen met een net. Dit is gemakkelijk te doen door met een paar bamboestokken een net, zoals die van de Nettenshop, over de planten spannen. Of maak een koepel van een aantal gebogen pvc-buizen, met een net er overheen. Let wel op dat vogels er niet bij kunnen en de plantjes ruimte hebben om te blijven groeien!

De winter

Als het kouder wordt, is het tijd om je moestuin klaar te maken voor de winter. Allereerst pluk je de laatste oogst. Deze kun je vervolgens invriezen, om er langer van de genieten. Daarna haal je onkruid weg en strooi je verse grond. Als je planten in potten hebt, kun je er voor kiezen om deze naar binnen te halen. Doe je dat liever niet? Zet ze dan op een plek waar ze beschermd worden van de wind.