In de huidige maatschappij gaat alles snel, sneller, snelst. Het is een hele kunst om boven water te blijven met alles wat er van je verwacht wordt. Essentieel is het dat je goed voor jezelf en je lijf zorgt, want je lijf is je belangrijkste bezit. Hieronder vind je tips over hoe je dit het beste kan doen. Sommige voor de hand liggend, andere misschien nieuw voor je.

Gezond eten en drinken

Natuurlijk is gezond eten een van de belangrijkste pijlers als het gaat om goede zelfzorg. Iedere dag in ieder geval voldoende groenten en fruit. En daarnaast ook voldoende vocht, het liefst water, water is het beste voor je lijf. Je kan ook een verse gemberthee overwegen, gember reinigt je lijf. Een handje noten, avocado, goede vetten, zorg dat je die ook binnen krijgt. Je kan zeker ook af en toe een taartje eten, een ijsje en een frietje, maar let gewoon op dat je niet te veel suiker, zout en verkeerde vetten binnen krijgt.

Naar jezelf luisteren

Luister naar jezelf als je merkt aan je lijf dat je ergens niet wilt zijn waar je toch bent, ga dan naar huis. Als je iets doet wat niet goed voelt, doe het niet. Leer naar jezelf luisteren, ook al wordt je intuïtie overschreeuwd door je hoofd. Kies vaker echt voor jezelf, doe waar jij blij van wordt. Dit kan echt heel erg moeilijk zijn in de huidige ‘hoofd’-maatschappij, maar er zijn genoeg mensen die je hierbij kunnen helpen d.m.v. persoonlijke training. Als je er achter kan komen waar jij echt gelukkig van wordt, kan leren luisteren naar je intuïtie en wat je echt wilt, dan zal dat uiteindelijk heel goed zijn voor je geest en je lijf.

Beweging

Ga sowieso 30 minuten per dag bewegen, dat kan echt al een heel groot verschil maken op de korte en de lange termijn van je leven. Doe het liefst iedere dag iets anders, wissel fietsen af met wandelen, hardlopen, yoga, zwemmen en af en toe kracht training. Ga soms net wat langer, of doe net wat meer, zodat je je lijf blijft prikkelen. Zo heb je een combinatie te pakken waar je lijf erg blij van wordt.

Goed slapen

Een goede nachtrust mag niet ontbreken als je goed voor jezelf wilt zorgen. In je slaap herstelt je lijf van alles van de dag én verwerken je hersenen de prikkels. Vooral dat laatste is heel belangrijk, er komen namelijk zo veel prikkels op je af, voor de verwerking daarvan moet je je lijf echt de tijd en de rust geven. De hele tijd maar door gaan en kort of slecht slapen is uiteindelijk echt funest voor je geest en lijf.

Blij met jezelf en je lijf

Het is misschien een open deur en in basis zijn bovenstaande punten niet moeilijk an sich. Wat het vaak lastiger maakt is in de drukte van alledag gedisciplineerd deze stappen zetten. Vaak schiet de gezonde maaltijd erbij in, omdat je geen tijd hebt om te koken, of skip je een stukje wandelen omdat je een andere afspraak hebt. Dat kan best een keer gebeuren, als het maar niet de helft van de tijd gebeurt. Probeer echt goed aan jezelf te denken, aan je geest en aan je lijf. Als dat je lukt ben je vanzelf blij met jezelf en je lijf.