Altijd al een keer wat anders willen doen qua sport? Iets wat in teamverband, maar ook solo gedaan kan worden. Bekijk dan eens sportschieten. Een uniek aanbod met diverse manieren om te schieten.

Sportschieten, is dat voor iedereen?

Als we praten over wapens en de wet zijn er heel wat regels aan verbonden. Iedereen kent uiteraard de wet, maar een sportschieter moet zich er toch nog even extra in verdiepen. Tijdens de beoefening van sportschieten is een wapen of een luchtdrukwapen nodig. Ten eerste is het belangrijk dat de persoon die de sport gaan beoefenen 18 jaar of ouder is. Mocht je jonger dan 18 jaar zijn is het pas toegestaan in bezit te raken van een wapen wanneer je tenminste drie maanden geregistreerd bent bij een schietsportvereniging. In de wet Circulaire wapens en munitie staat alles beschreven over de juiste regels en wetten. Ook vind je hierbij informatie over de schietsport winkel waar je terecht kan voor een wapen.

Waar mag je sportschieten beoefenen?

Wanneer wij praten over een vereniging voor het beoefenen van sportschieten praten wij over een extra tak in de sportwereld. Er moet namelijk extra opgelet worden bij het sportschieten op veiligheid en gezondheid van de deelnemers. De bouw van een schietsportvereniging gaat niet zomaar. Het gebouw moet voldoen aan de richtlijnen van het “KNSA Handboek bouw en inrichting schietsportaccommodaties”. Tevens zijn er een aantal vergunningen nodig die aangevraagd moet worden via de gemeente. Wanneer dit in orde is moet er ook nog gekeken worden naar de sporttechnische eisen en reglementen. Door heel Nederland zijn er diverse plekken waar je kan sportschieten. Bijvoorbeeld schietsport Amsterdam, Emmen, Den Haag etc.

Diverse soorten schietsport wapens

In de wereld van schietsporten bestaan er veel diverse wapens, waaronder luchtdrukwapens zoals airsoft wapens. Wanneer je dit weer verder gaat onderverdelen in types komen wij uit op pistolen, geweren, revolvers, hagelgeweren en alarmpistolen. Elk voor een ander soort doel. Wanneer je in bezit bent van een vuurwapen dien je ook in bezit te zijn van een jachtvergunning, sportschietverlof of een verzamelverlof. Ga je juist jagen op kleine diersoorten is het handiger om een hagelgeweer te gebruiken. Om op groter wild te gaan jagen wordt het weer aanbevolen om een vuurwapen te gebruiken die kogels afschiet met een bepaalde energie.

Wapen in eigen huis

Wil je thuis ook de schietsport beoefenen raden we aan om eens te kijken naar een luchtbuks. Luchtbuks kopen kan gemakkelijk via internet of via een schietsport winkel. Wanneer je dit product koopt dien je 18 jaar of ouder te zijn en een geldig ID-bewijs te kunnen overhandigen. Er zijn geen regels verbonden aan de kracht van de luchtbuks. Tijdens het gebruik van een luchtbuks mag je op doeltjes of schietkaartjes schieten op eigen terrein. Gebruik van een luchtbuks is verder wel verboden op openbaar terrein.