De geschiedenis van de Paralympische Spelen

uit onze blog

Er zijn sportevenementen, die lang vooruit al aandacht krijgen, zoals de WK voetbal in 2026 en soms al de Olympische Spelen 2028. Er is echter een sportevenement, dat zelfs op het moment dat het wordt gehouden weinig aandacht krijgt en dat is de Paralympische Spelen. Aan die spelen nemen onder meer lichamelijke handicapten, mensen met visuele beperking en/of hersenverlamming deel. In dit artikel gaan we het over die spelen hebben en met name de geschiedenis.

De organisatie

De Paralympische spelen staan onder toezicht van het Internationaal Paralympisch Comité, dat is gevestigd in Bonn (Duitsland). Deze spelen worden gehouden in hetzelfde jaar als de Olympische Spelen. Doorgaans vinden de Paralympics plaats in de maand volgend op die spelen. Sinds 1988 worden beide spelen in dezelfde stad georganiseerd. Vanaf 2012 is dat zelfs een verplichting. Ook van de Paralympics bestaat er zomer- en een winterversie.

Enige geschiedenis

In 1948 werd door Sir Ludwig Guttman in Engeland een sportevenement georganiseerd voor Tweede Wereldoorlogveteranen, die een rugletsel hadden opgelopen. Vier jaar na die gebeurtenis deden ook Nederlandse vertegenwoordigers aan het evenement mee. Daarmee werd dat internationaal en was de basis gelegd voor wat nu de naam Paralympische Spelen heeft. Het deel lympische van die naam is afgeleid van Olympisch en dat komt weer van Olympia, een plaats in Griekenland. Het deel para is Grieks voor naast of bij. De naam Paralympische Spelen werd voor het eerst gebruikt voor het evenement dat in 1960 in Rome (Italië) werd gehouden. Nog in het jaar 1972 konden alleen sportlieden meedoen die in een rolstoel zaten. Sinds 1976 kunnen ook personen met een visuele beperking of een amputatie meedoen. In dat jaar werden voor het eerst de Paralympische Winterspelen georganiseerd. Dat was in de Zweedse plaats Örnsköldsvik. Inmiddels kennen de Paralympics zes verschillende categorieën van participanten. Wat die niet kunnen is niet van belang. Het gaat erom wat ze wel kunnen. Het aantal deelnemers groeit snel. In 2021 deden meer dan 4200 sportlieden uit 164 landen aan de Paralympics in Japan mee. In Rome (1960) waren dat er nog 209.

Winterspelen 2022

In Peking wordt van 4 t/m 13 maart van dit jaar (2022) de winterversie van de Paralympics gehouden. Er zijn tot 736 deelnemers. Er zijn 35 sporten voor vrouwen, 39 sporten voor mannen en 4 gemengd.