Goede voeding is essentieel voor sporten. Sporten betekent immers energie verbruiken. Die energie vul je aan met voeding in combinatie met de juiste vitaminen en mineralen. Vitamine B-complex, vitamine C en D, magnesium en ijzer zijn wel de meest belangrijke eiwitten, vitamines en mineralen die een sporter nodig heeft. Het geeft extra energie bij vermoeidheid, zorgt voor sterke botten en een goede spierfunctie met een juist zuurstoftransport.

Magnesium en calcium

Voor onze botten zijn de mineralen magnesium en calcium aan elkaar gekoppeld. Magnesium is nodig om calcium op te nemen en andersom. Gezamenlijk zorgen magnesium en calcium voor gezonde botten.
Onze botten bestaan onder andere uit het mineraal calcium of kalk. Het is noodzakelijk om de botten in stand te houden zodat ze stevig blijven.

Voeding zorgt voor magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal die vooral wordt opgeslagen in onze botten en spieren. Het zorgt ervoor dat ze sterk en soepel zijn en het helpt de spieren te ontspannen. Onze tanden en botten blijven sterk dankzij het opgeslagen magnesium. Magnesium wordt niet door het lichaam aangemaakt, maar moet via voeding verkregen worden. Het lichaam neemt magnesium op aan het einde van de dunne darm. De opname van magnesium uit de voeding varieert. Hoe meer er in de voeding zit, hoe lager het percentage dat het lichaam opneemt.

Welke voeding?

Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen. Het zit in volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium. Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende magnesium binnen.

Extra behoefte

Een tekort aan magnesium komt niet snel voor maar intensieve sporters hebben wel een grotere behoefte aan magnesium. Door het transpireren verliest het lichaam namelijk magnesium. Vegan magnesium is een verantwoorde aanvulling op de voeding. De algemene dagelijkse hoeveelheid voor volwassen mannen bedraagt 300-350 mg per dag. Voor vrouwen is dit 250-300 mg per dag.

Magnesium en calcium zijn aan elkaar verbonden. Magnesium is nodig om calcium op te nemen en andersom. Gezamenlijk zorgen magnesium en calcium voor gezonde botten, zenuwen en spieren. Zo zorgt magnesium voor het ontspannen van de spieren en calcium voor het samentrekken van spieren.