Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat een sportclub in Nederland veilig moet zijn en zeker ook hygiënisch. Het is een plek waar veel mensen bij elkaar komen en ook nog eens veel activiteiten doen. Derhalve is het bij een sportclub nog belangrijker dan bij elk ander plek waar veel mensen zijn.

Veiligheid op een sportclub

Op een sportclub komen sporters van alle leeftijden bij elkaar en de veiligheid moet daarom op zowel kinderen als volwassenen zijn afgestemd. Denk er bijvoorbeeld aan een duidelijk noodplan, geen gladde vloeren tot aan goed onderhoud aan het gebouw. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat iedere sporter op de sportclub kan zijn wie hij is en op geen een manier geïntimideerd of gediscrimineerd wordt. Het is aan het bestuur van de club om dit nauwlettend in de gaten te houden en regelmatig te toetsen.

Een goede Hygiëne begint bij jezelf

Net als veiligheid is hygiëne erg belangrijk. Zeker nu in een tijd van Covid-19. Maar ook naast Corona en alle maatregelen die daar bij komen kijken in een sportclub zijn ook andere hygiëne maatregelen belangrijk. Door een goed hygiëne beleid zullen andere virussen en bacteriën geen kans hebben. Het komt helaas nog steeds voor dat er ergens bijvoorbeeld een legionella bacterie uitbraak is. Als club kun je hier uiteraard veel aan doen. Door preventief te handelen beperk je de kans hierop. Er zijn mogelijkheden om een monstername legionella te doen. Met deze test en analyse kom je er snel en makkelijk achter hoe jouw club er voor staat en of er een gevaar is.

Voordelen van preventief handelen

Net als bij het op tijd detecteren van legionella zijn alle preventieve maatregelen nuttig en in veel gevallen meer dan nodig. Je bent er als verantwoordelijke snel bij als er iets verkeerd is, en in veel gevallen op tijd om er (extra) maatregelen tegen te treffen. Op die manier doe je er alles aan om genoeg zorg te dragen voor alle sporters die er zeker niet op zitten te wachten ziek te worden op de club. En vaak kun je met een relatief kleine investering goede voorzorgsmaatregelen nemen en daarmee jouw taak als verantwoordelijke serieus te nemen voor het belang voor de leden van de club. Wil je meer tips of wil je meepraten over dit onderwerp? Laat dan gerust een bericht achter of mail ons. We zullen je dan helpen en adviseren waar we kunnen en anders doorverwijzen naar de echte deskundigen.