Sporten met een ontspannen input

Ook graag lekker in je vel willen zitten en op je gewicht letten? Ga dan is voor sporten in huis. Op een hometrainer kun je bijvoorbeeld chillen met relaxte muziek op in huis waardoor je alle rust om je heen de focus kunt leggen op het sporten. Om in de stemming te komen van het sporten kun je gaan mediteren en eerst helemaal ontspannen. Dit kan jou namelijk heel wat energie geven. Mindfulness werkt vooral in op ons brein welke een ontspannend en geheel positief effect zal hebben op onze conditie, spieren en het geestelijk en lichamelijk welzijn.

Grote voordelen van ontspanningsoefeningen voor en na de work-out

Een van de voordelen is dat je met ontspanningsoefeningen zoals meditatie, mindfulness en yoga direct je gedachtegang kunt ombuigen naar meer positieve gedachten. In plaats van te denken: “Ik ben toch al te dik en sporten helpt me niet af te vallen” kun je denken dat het je wel help om gezond te blijven en geleidelijk af te vallen. Het leert je meer genieten van de momenten van het leven door in het recente heden te leven. Je maakt je hoofd leeg van negatieve denkwijzen. Deze denkwijzen deed je op doordat je een overtuiging van jezelf had waarin je bent gaan geloven. Als je gelooft dat alles wat je denkt een illusie kunnen je ogen weer open gaan voor nieuwe ervaringen. Thuis roeien bijvoorbeeld doe je niet alleen uit routine om af te vallen, maar helpt je ook meer te genieten doordat sporten op zich al ontspannend werkt. Je krijgt er tenslotte meer energie van.

Focus leggen op het heden en stappenplan

Tevens helpt tijdens het sporten de focus op je bewegingen goed. Je voelt je fitter en trotser omdat je goed bezig bent. Je merkt dat het je bloedsomloop bevorderd en helder kunt denken. Je gedachten kunnen gebeurtenissen uit het verleden en de toekomst niet beïnvloeden. Als jij gisteren doodmoe was na een work-out hoeft dat niet te betekenen dat je dat vandaag ook weer bent. Maak een nieuwe start en focus je alleen op het moment. Thuis sport je ook in een vertrouwde omgeving op je hometrainer. Je legt de beste focus door zowel voor als na het sporten goede ontspanningsoefeningen te doen. Enkele acties die je daarvoor kunt ondernemen zijn onder andere:

– Aarden: Ga met blote voeten op de grond staan en voel hoe jouw lijf contact maakt met de aarde. Voel de energie stromen en ontspan.
– Ademhalingsoefeningen: Bij stress ga je vaak snel ademhalen en zelfs soms hyperventileren. Uiteindelijk raak je in paniek. Om te ontspannen oefen je de juiste ademhaling door diep in en uit te ademen. Doe dit eventueel op commando van een ingesproken meditatie of tijdens het luisteren van rustgevende muziek.
– Ga in op bewustwording. Analyseer alle gedachten die in je opkomen en probeer deze gedachten te laten gaan. Vraag aan jezelf: Waarom sport ik? Dan vindt je vanzelf het antwoord. Nadat je de gedachten heb mogen ontvangen ga je starten op jouw roei machine om thuis roeien als sport te beoefenen.
– Volg bewust je spierbewegingen tijdens het sporten. Hoe bewuster je deze volgt, hoe meer je op het moment let. Je hebt dan geen tijd om te piekeren over andere zaken die zijn gebeurd of waar je bang voor bent zodat ze jouw work-out belemmeren.
– Als je klaar bent met trainen doe je een cooling down. Let bewust op ontspanning en ademhaling zodat je rustig de work-out weer af kunt bouwen.

Voordelen van ontspanning

Met ontspanning kun je veel bereiken in het dagelijkse leven. Als je hoofd vol zit met allerlei zaken is het lastig om goed te functioneren. Ben je druk en gestrest? Dan zal je ook minder zin hebben om te sporten. Tevens voorkom je blessures doordat je meer gefocust bezig bent met je bewegingen en meer naar je lichaam luistert. Tevens worden je sportprestaties bete door volledige rust en een blanco gedachtegang omdat je hier de gehele focus op legt. Lichaam en geest communiceren beter bij het optimaliseren van ontspanning en rust. Naast sporten kun je veel beter jouw werk doen, je beter concentreren op zaken en beter autorijden. Daarom is rust zo belangrijk. Iedereen gaat anders om met stress en tegenslag. Maar er zijn veel cursussen en therapieën die jou stress handhaving bevorderen. Zodra je dus niet teveel gaat nadenken en gewoon doet, dan leef jij in het moment. Sporten zelf gaat tevens depressieve gevoelens tegen doordat er serotonine, dopamine en endorfine in het lichaam vrij komt tijdens het sporten. Endorfine heeft een stress reducerende werking. Dopamine bevorderd motivatie.