Beginnen met hardlopen is iets wat veel mensen wel willen, maar waar zij wat hulp bij kunnen gebruiken. Op dit moment zie je natuurlijk een hoop olympische sporters op tv voorbij komen en dat kan net de motivatie zijn die je nodig hebt om te beginnen met een bepaalde sport. Hardlopen is een populaire sport omdat je hier, behalve goede hardloopschoenen, niet veel andere spullen voor nodig hebt. Ook kan iedereen dit zelfstandig doen wanneer hij dit wil en het uitvoeren wanneer hij het zelf wil. Een sport die veel voordelen kent, maar waar een aantal tips zeker wel belangrijk bij zijn. We zetten deze op een rijtje.

Hardlopen met de juiste spullen

Zoals we al aangaven is hardlopen iets waar je weinig spullen bij nodig hebt, behalve dan goede hardloopschoenen. Hardloopschoenen kopen is iets waar je goed bij moet opletten. De schoenen zijn er namelijk om het comfort tijdens het lopen te bieden, maar ook voor het voorkomen van blessures. Hardlopen is de sport die op de tweede plek staat qua het veroorzaken van sportblessures. Ongeveer 20 procent van de blessures komt bij deze sport voor en daarom is het dus belangrijk om goede schoenen aan te schaffen voor het hardlopen. Hiermee maak je de kans op een blessure al veel kleiner, maar nog niet onmogelijk. Een ervaren hardloper heeft vaak al snel door of een bepaalde pijn vaker voorkomt en ook weer wegtrekt of dat het belangrijk is om direct te stoppen. Een beginner weet dit niet altijd. Voor een beginner is het dan ook belangrijk om goed te luisteren naar het lichaam. Daarmee komen we ook direct uit bij de volgende tip.

Neem je tijd

Hardlopen hoeft niet altijd om tijd te gaan. Het is namelijk veel belangrijker dat je het naar je zin hebt. De meesten mensen beginnen met hardlopen omdat zij de behoefte hebben om fitter te worden en om gezonder te leven. Het is dan belangrijker om het sporten leuk te gaan vinden en door jezelf te forceren ga je het veel minder lang volhouden dan wanneer je het leuk hebt. Jezelf motiveren is natuurlijk altijd moeilijk, maar het hardlopen zelf moet iets leuks zijn. Forceren is sowieso niet een goed plan bij hardlopen. Vooral aan het begin. Het kan best lastig zijn om te weten wat jouw lichaam aan kan. Gelukkig zijn er online een hoop verschillende schema’s te vinden welke kunnen helpen. Begin rustig aan en volg een schema, maar luister ook dan goed naar je eigen lichaam. Een schema is algemeen en zal aangeven wat een gemiddelde hardloper kan op het begin, maar dat hoeft natuurlijk niet voor jou te gelden. Wellicht merk je dat je best wat sneller of verder al kan of misschien merk je wel dat het schema te snel gaat. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en een eigen snelheid aan te nemen. Uiteindelijk ga je bij verdere afstanden ook merken wat een goede afstand voor jou is en daardoor kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen om een eigen snelheid te vinden. Wanneer je wat verder in het proces bent, kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om iets sneller te gaan en eventueel de snelheid op te bouwen. Zolang je maar blijft luisteren naar jouw lijf.

Voeding, eten en kleding

Vervolgens kijken we nog even naar wat andere tips. Allereerst qua voeding. Het is niet handig om vlak voor het rennen veel te eten. Dit ga je namelijk op verschillende manieren merken tijdens het lopen. Ook hierbij is het belangrijk om ervaring op te doen. De een rent fijner op een lege maag, waarbij een ander liever iets eet, dit laat zakken en daarna gaat rennen. Het is wel belangrijk om voldoende te drinken. Tijdens het rennen ga je natuurlijk een hoop zweten. Je verliest dus een hoop vocht en het is belangrijk om voldoende vocht aan te vullen zodat je niet uitgedroogd raakt. Al helemaal wanneer het zomer is en je dus nog meer gaat zweten door de warmte. Dan is er nog de kleding. Het is handig om fijne kleding te hebben welke fijn zit. In de winter is er speciale kleding die zorgt voor warmte, maar niet teveel warmte, en in de zomer kun je gaan voor een luchtigere outfit. Daarnaast heeft kleding fijne functionaliteiten zoals de ruimte om een sleutel mee te nemen of een telefoon op te bergen. Op die manier kun je heerlijk rennen op eigen tempo.