Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een boot aan te schaffen, want je krijgt er veel voor terug. Mits je natuurlijk de juiste boot aanschaft die voldoet aan jouw wensen. Je vindt boten in verschillende prijsklassen en in verschillende uitvoeringen. Dat kan het soms lastig maken om een weloverwogen beslissing te maken. Zie jij door de bomen het bos niet meer? In dit artikel delen we een aantal handige tips waar je zoal op moet letten bij het kopen van een boot.

Een nieuwe boot of tweedehands?

Een nieuwe boot heeft natuurlijk ontzettend veel voordelen, maar er kleven ook een aantal nadelen aan. Zo zul je een flink bedrag moeten neerleggen voor een degelijke boot, maar dan weet je wel dat de boot tiptop in orde is. Daarnaast kun je zelf bepalen welke opties de boot moet krijgen. Tot slot kun je ook rekenen op een garantie en uitstekend advies op maat.

Als je van plan bent om een tweedehands boot aan te schaffen, dan moet je op een aantal dingen letten. Bekijk bij aankomst de boot in het algemeen. Bekijk hierna pas alle details. Kijk bij een tweedehands boot bijvoorbeeld goed of er een kras zit. Als het een stalen boot is, is het waarschijnlijk gemakkelijker te herstellen. Maar als het een polyester boot is, dan moet je vooral erg opletten op kleine barstjes en krasjes. Daarnaast zijn (kleine) roestplekken ook een indicatie dat er meer problemen zijn met de boot. Maak ook altijd een testvaart. Zo komen gebreken – die niet met het blote oog te zien zijn – wat sneller aan het licht. Door deze stappen te volgen, voorkom je de kans op een miskoop en verloopt de koop een stuk soepeler.

Stel jezelf een aantal vragen

og een ander aspect om rekening mee te houden: wat voor boot wil je gaan varen? Stel jezelf daarom de vraag welke eigenschappen de boot moet hebben. Ben je bijvoorbeeld een adrenalinejunkie en hou je meer van spanning en snelheid? Dan kan een speedboot iets voor jou zijn. Voor degenen die meer ontspanning willen op het water, kunnen hun pijlen richten op een kajuitsloep of tender. Daarnaast moet je ook rekening houden met het vaargebied en of je een boot aanschaft om een dagje te varen, of dat je ook weekendjes weg wilt of er zelfs mee op vakantie wilt kunnen gaan. Betrek je gezin of partner erbij en kijk eerst goed rond in havens voordat je tot koop overgaat. Zo is een boot huren waarvan je denkt dat het een optie is zeker de moeite waard om antwoorden te krijgen op jouw vragen. Succes!