We gebruiken de smartphone heel de dag. We zijn online om alle meldingen van social media direct op te merken. We lezen het nieuws op het schermpje, we betalen ermee en streamen films. Ook gebruiken we de smartphone bij het sporten.

Sporters

Hardlopers gebruiken de smartphone om gegevens te verzamelen. Nike heeft sinds tien jaar de Nike+ Running app. Elke gelopen route wordt vastgelegd en geüpload naar een eigen pagina. Het sociale aspect wordt niet vergeten. Vrienden of collega sporters kunnen elkaars data zien en zo met elkaar concurreren. Natuurlijk zijn er ook andere vergelijkbare apps: Runkeeper, Runtastic, Endomondo en Mytracks bijvoorbeeld. Bij fietsers is de app Strava populair. De applicatie geeft de mogelijkheid om elkaars routes te fietsen. Zo kunnen records in snelheid worden bijgehouden onder populaire routes. Ook hier is het vergelijken van prestaties de doelstelling. Voor mensen die fitnessen is er Fitness & Bodybuilding. Er zijn in feite weinig individuele sporten waarvoor nog geen applicatie is ontwikkeld

Informatie

Toegegeven de app geeft nuttige informatie. Het houdt eventueel het trainingsschema bij waarbij de smartphone een soort personal trainer wordt. Het registreert de voortgang en deelt deze op de sociale media als je hiervoor kiest. De app helpt je om doelen te bereiken, door een pakket van oefeningen samen te stellen of aan te geven hoeveel je zou moeten hardlopen of fietsen om dit te bereiken. De app kan je ook reminders sturen dat je moet gaan sporten. Daarbij kan de smartphone muziek afspelen. Muziek motiveert en maakt je sportsessie net wat leuker.

Afleider

Nadeel van smartphones is dat het lastig is om ze te raadplegen tijdens het sporten. Door de smartphone centraal te stellen loop je de kans dat je niet voldoende focust op de sportactiviteiten. De smartphone wordt dan een afleider en zorgt er voor dat de training wordt onderbroken omdat je een bericht krijgt. In feite stoor je jezelf in de sportieve bezigheid. De concentratie verslapt waardoor je minder presteert.

Beschermhoes

Het gebruik van de smartphone tijdens het sporten, vergroot de kans op breuk of beschadiging. Door het doen van bewegingen is de kans op vallen natuurlijk groter. Met een smartphonehoesje kopen voorkom je beschadiging. Voorkomen is beter dan herstellen. Er zijn zelfs speciale beschermhoesjes voor extreme sporten.

Een smartphone kan het sporten gemakkelijker maken en het geeft je meer inzicht in de voortgang. Dat kan ook helpen met de motivatie om te gaan sporten. En voor de muziekliefhebbers zijn er speciale sportheadsets. Die blijven gegarandeerd zitten tijdens het sporten.