Er komt vaak genoeg wel een moment, waar je jezelf in de spiegel bekijkt en ontevreden bent over jouw uiterlijk. Had ik maar niet zoveel gesnoept denk je dan. Of was ik maar niet gestopt met het sporten.

Meestal is ongezonde voeding de boosdoener voor vetophoping en gewichtstoename. Voor velen is het moeilijk om af te blijven van junkfood, zoals frietjes, hamburgers, pizza of die lekkere taartjes. Gezonde voeding eten zorgt ervoor dat je niet te veel calorieën binnen krijgt en je ook niet zo snel zal toenemen in gewicht.  Daarnaast vereist afvallen zeker ook discipline. Het maken van een strakke voedingsschema kan daarbij een handje helpen. Laat een review achter als jij een voedingsschema hebt gevonden dat werkt voor jou, zodat je andere mensen kan helpen bij het afvallen!

Gezond afvallen

Om gezond af te vallen is het belangrijk dat je jouw lichaam goed kent en nagaat welke voedingsstoffen, maar ook welke omstandigheden je het snelst laten bijkomen. Enkele populaire strategieën om gewicht te verliezen zijn het verminderen van calorieën in de voeding. Het is hierbij belangrijk dat je voedsel met veel calorieën, zoals snoepjes, die je vooral geen verzadigd gevoel geven, niet meer of in veel mindere mate te nuttigen. Ook het verminderen van koolhydraten, zoals pasta, rijst, brood of frietjes heeft een duidelijk effect de gewichtsafname.  Als alternatief hiervoor kun je mager vlees, vis, vegetarische eiwitrijke voeding, magere zuivelproducten en bladgroente eten.

Verminder verder ook het vetgehalte dat je consumeert. Eet bijvoorbeeld geen gebakken snacks, of gebakken vlees, maar probeer dit daarentegen te stomen of in de oven klaar te maken. Gebruik ook bijvoorbeeld olijfolie en onverzadigde oftewel ‘gezonde’ vetten in noten, zaden, sojamelk, tofu en vette vis. Als laatst is het ook belangrijk om niet vanwege emotionele redenen te eten. Mensen die stressen, zich zorgen maken, angstig zijn of zich vervelen kunnen heel gauw grijpen naar een chocolade of een andere snack. Probeer in plaats daarvan andere technieken toe te passen, zoals ontspanning, zwemmen, yoga, een goede massage nemen, om zo het gevoel om te snoepen te reduceren.

Het Keto Dieet

Een ketogeen dieet, ook bekend als het keto-dieet, is gebaseerd op het sterk verminderen van koolhydraten in de voeding. Bij zo een dieet mag je niet meer dan 50 gram koolhydraten per dag naar binnen krijgen. Hierbij is het de bedoeling dat het lichaam gedwongen wordt om andere type brandstof te gebruiken, in plaats van glucose dat afkomstig is van de koolhydraten. Het dieet zorgt ervoor dat er ketonlichamen ontstaan, die brandstof produceren afkomstig van opgeslagen vetten. 

Bij het keto dieet eet men voornamelijk gezonde onverzadigde vetten, zoals noten, zaden, advocaten, tofu en olijfolie. Ook verzadigde vetten zoals palmolie, boter en cacaoboter worden in dit dieet aangemoedigd. Er zijn veel supplement winkels die deze producten verkopen. Groenten zijn beperkt tot boerenkool, spinazie, bloemkool, broccoli, komkommer, selderij en het gangbare zoals paprika, ui en knoflook. Het keto-dieet brengt helaas ook enkele risico’s met zich mee. Aangezien het veel verzadigd vet bevat, kan een overschot hiervan zorgen voor hartaandoeningen. Daarnaast kan het ook leiden tot een nutriënten tekort, omdat een aantal groentesoorten niet gegeten mag worden. Ook kan een keto-dieet zorgen voor lever- en nierproblemen en kan het problemen geven met de constipatie.